arrow

Silüet

Task asked from

MEF Üniversitesi

Program

Ofis | Hub

Location

CER Atölyesi Yedikule, Fatih İstanbul

Project status

Fikir Projesi

Size

xxx

Collaborators

Evrim Arıkan, Berfin Cantekin

İç Mimari lisans bitirme projesi niteliğinde oluşacak projede “value of work” ve “communal good” kavramları çerçevesinde şekillenen bir Social HUB tasarımı yapılması istenmiştir. 

Silüet aktivist yapısını kadın haklarını ve toplumda kendine yer bulamamış bireyleri savunmasından alır. Proje günümüzün en büyük problemlerinden birini irdelemek için kentin en eski endüstriyel miraslarından olan CER Atölyesi Yedikule'de bir tohum proje olarak kendine yer buldu. Yapının eski dinamiğini ve kentle olan bağını koruyarak ektiğimiz bu tohumlar "iş" tanımı olan medya ile tren hattının yayılmacı, dünyanın her yerinden parçaları bir araya getirici ve buluşturucu halini benimseyerek aynı ideoloji altında somutlaştırarak bütünselleştiriyor. Aynı zamanda sürdürülebilirlik projelerine destek sağlayan normlara sahip bu proje geri dönüşüme katkı sağlamak adına hurda toplayıcılarına da istihdam sağlıyor.

İçinde barındırdığı her bir fonksiyon büyük resimde harmoninin parçasıdır. Geri dönüşüm sanat atölyesi ile sanatçılara, eserlerini sergileyebildikleri alanla daha fazla kişiye ulaşmaları için de bir yayın kuruluşuna ev sahipliği yapar. Yapının eski fonksiyonundan ilham alınarak tasarlanmış eski hangarda silüet dinamik hareketleri ve değişebilen çalışma alanlarıyla birçok potansiyeli açığa çıkaran bir projedir. Çevresinde yaşanan problemlere sunduğu çözümleriyle bu hareket sadece atölye özelinde değil zaman içerisinde belirli çevrelere yayılarak Türkiye’nin her yerinde sorunlara yanıt olacak bir fikri yaymaktadır.

Mevcut durumda efektif olarak kullanılmayan çatı eski haline uygun şekilde renove edilerek projede tekrar canlandırıldı. Büyük çelik makaslarla birleşen çatı brutal endüstriyel iç mekan tasarımının ana iskeletinin ilk parçası oldu. Hacimdeki yüksekliği birleşen modüler parçalar olarak ilerlediğimiz ofis çalışma kübiklerinde, hem yanal hareketin raylarla, hem dikey hareketin hacimle bir parçası olmasını ve potansiyel mekan hareketlerinin önünü açmayı hedefledik. Eski ray izlerini ana iskeletin ikinci parçası olarak ele almamızın sebebi, mekanin bu iki eski karakteristik özelliğinin hacme kattigi vurgundur.

Bir fikir projesi olarak somutlaşırken eski Cer Atölyesinin endüstriyel düsturunu modern ve erişilebilir bir şekilde ele alır. Sergi alanlarından ofis alanlarına her detayında modüler, hareketli detay çözümleriyle atölyenin eski ruhunu en iyi şekilde yansıtır. Seçtiğimiz malzemelerle birlikte endüstriyel iç mekan ruhunu perçinleyerek işler bir mekanın ruhunu renk kodlarıyla yansıttık. Dokularin basit ve tekrarlı hareketleri, bütünde bir ahenk yaratarak mekanin yatayda yaptığı modüler hareketleri destekleyici niteliktedir.